De acai-bes wordt in Nederland nog niet veel verwerkt in voedingssupplementen of drankjes, maar in Amerika is het al wel een geliefd antioxidant om in te nemen. In 2004 noemde Dr. Perricone het “No 1 Superfood” in z’n boek “The Perricone Promise” en ook Oprah Winfrey wijdde er een show aan, waardoor deze blauw-paarse vrucht nog meer in zijn populariteit steeg. De acai-bes bevat een zeer indrukwekkend profiel aan antioxidanten, flavonoïden en onverzadigde vetzuren, die een bewezen voordeel voor de algehele gezondheid hebben.
Synoniemen: Acai-palm, Assai Palm. Behoort tot: Euterpe oleraceae (familie). Oorsprong: Brazilie, Colombia, Suriname.
Bevat:
- Antioxidanten (waaronder kleine hoeveelheid resveratrol)
- Onverzadigde vetzuren (o.a. Omega 3-, 6- en 9-vetzuren)
- Vitamines (A en C)
- Mineralen (ijzer & calcium)
- Anthocyanen
- Overige flavonoïden
- Aminozuren
- Plantensterolen
ORAC = Oxygen Radical Absorbance Capacity
Literatuur en bron informatie:
[1] An Amazonian Palm Fruit with Broad Antioxidant and Anti-Inflammatory Activities. Flavor and Health Benefits of Small Fruits, Chapter 13, 2010, pp 213-223
ACS Symposium Series, Volume 1035.
[2] Phytochemical and Nutrient Composition of the Freeze-Dried Amazonian Palm Berry, Euterpe oleraceae Mart. (Acai). J. Agric. Food Chem., 2006, 54 (22), pp 8598–8603.
[3] Antioxidant Capacity and Other Bioactivities of the Freeze-Dried Amazonian Palm Berry, Euterpe oleraceae Mart. (Acai). J. Agric. Food Chem., 2006, 54 (22), pp 8604–8610.
[4] http://www.acaihealthnews.com
[5] http://acairesearchcenter.com/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor uw post!