maandag 21 november 2011

Wat is het verschil tussen pre- en probiotica?


Prebiotica  zijn onverteerbare voedingsvezelsof koolhydraten van plantaardige oorsprong. Prebiotica zijn belangrijk om de darmen gezond te houden. Ze zitten in groente, fruit, brood en andere graanproducten. In de darm hebben prebiotica een stimulerende werking op de natuurlijke groei of activiteit van goede darmbacteriën, de probiotica.
Voorbeelden van prebiotica zijn: fructo-oligosacchariden en galacto-oligosacchariden (FOS en GOS), inuline, pectines (uit groenten en fruit), glucanen (uit graanproducten).

Probiotica zijn bacteriën die van nature in de darm voorkomen. Ze versterken het immuunsysteem en herstellen het evenwicht van de darmflora door de schadelijke bacteriën weg te concurreren of onschadelijk te maken. Concreet wijzigen de probiotica de samenstelling van de darmflora die kan aangetast zijn door stress, een gebrekkige voeding of gebruik van antibiotica.
De meeste bacteriën in de darm zijn goedaardig en leven in symbiose met de mens. Maar in de darm bevinden zich ook minder vriendelijke types: darmbacteriën en schimmels die daar woekeren door verkeerde voedingsgewoonten, gebruik van antibiotica, pilgebruik en vreemde bacteriën uit andere culturen. Probiotica dragen tevens bij aan een beter verteringsproces.
Voorbeelden van probiotica zijn lactobacillen en bifidobacteriën.

Probiotica verhinderen, samen met de darmwandcellen, dat vreemde en ongewenste indringers ons lichaam via de darmwand kunnen binnendringen. Ze activeren cellen van het immuunsysteem en leven in harmonie met elkaar én met de gastheer, de mens. Een verstoorde darmflora daarentegen kan bijdragen aan een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand, het zogenaamde “leaky gut” syndroom, dat in verband wordt gebracht met een groot aantal ziektebeelden, waaronder voedselintoleranties, voedselallergieën en overbelasting van de lever.
Darm en huid worden gerekend tot de uitscheidingsorganen. Wanneer de darm niet goed functioneert, zoeken afvalstoffen andere wegen om het lichaam te verlaten, bijvoorbeeld via de huid. Dit kan op de huid leiden tot een overmatige groei van bacteriën, wat op hun beurt leidt tot ontstekingen, acne , schimmelinfecties of psoriasis. Als de conditie van de darm slecht is, is de conditie van de huid vaak ook slecht.

Wanneer prebiotica nemen?
  • Als je weinig fruit en/of groenten eet;
  • Verstopping/ slechte spijs vertering.

Wanneer probiotica nemen?
  •  Ongezonde voedingsstatus, veel fast-food;
  • Stress;
  • Bij reizigersdiarree of diarree als gevolg van antibioticagebruik (ook bij zwangeren);
  • Huidaandoeningen als psoriasis, acne en eczeem (ook bij kinderen);
  • Darmproblemen, chronische darmziekten, darminfecties;
  • Ziektebeelden, waaronder voedselintoleranties, voedselallergieën en overbelasting van de lever;
  • Schimmelinfecties, roos;
  • Oudere mensen.
 
Welke probiotica?
 Probiotica zijn levende bacteriën in voedingsmiddelen of -supplementen. Om echt efficiënt te zijn moeten probiotica bestand zijn tegen een zure pH, gal en pancreasenzymen, om intact en volledig functioneel te blijven tijdens hun doorgang in het maag-darmkanaal.
Vooral yoghurtdrankjes met probiotica zijn populair. Daarnaast zijn er ook veel verschillende supplementen met probiotica te koop. De kwaliteit van de drankjes en supplementen zijn nogal verschillend. Belangrijk om te weten is dat de naam van een goede bacterie op het supplement moet staan en uit drie delen bestaat: het geslacht, de soort en een nummer, bijvoorbeeld: Lactobacillus acidophilus LA02. Vrijwel nooit wordt opgegeven om welke stammen het gaat, terwijl juist de stammen de eigenschappen van het probioticum dragen.
Hiernaast is het van belang dat er wetenschappelijk onderzoek op de werkzaamheid van de bacteriën is gedaan. Als op de verpakking staat dat de gebruikte bacterie werkzaam, is moet dat wetenschappelijk onderbouwd zijn. De toegevoegde bacteriën moeten resistent bewezen zijn tegen maagzuur, galzuren en pancreasenzymen en uiteindelijk levensvatbaar in de darm zijn.  

Vandaar dat Andela Pharmaheeft gekozen voor de pre- en probiotica van de wetenschappelijk onderbouwde merken Lamberts en Plantina.
Lamberts Probioguard (Probiotica) of Lamberts Eliminex poeder (Prebiotica)
Plantina Yolac 5 (Probiotica) of Plantina Yolac 5+ poeder (Prebiotica en probiotica)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor uw post!