Vitamine D staat de laatste tijd wereldwijd enorm in de belangstelling. We vroegen onze apotheker Anne Andela over de laatste stand van zaken met betrekking tot vitamine D. Lees Anne haar bijdrage:
Anne Andela |
Vitamine D 400IU |
Wat is nu een adequate hoeveelheid?
De huidige aanbevelingen van de gezondheidsraad liggen rond de 200-600 IU per dag (5-15 µg). Deze lage waarden zijn van oudsher opgesteld om bot deficiëntieziekten als rachitis, osteomalacie en osteoporose te voorkomen, maar zijn onvoldoende voor het bereiken van verdere gezondheidsbevorderde effecten, zoals de preventie van auto-immuunziekten, diabetes, hartfalen, kanker, ontstekingen en huidaandoeningen.
Een goede dagdosering voor mensen met een lichte huid, leeftijd 4-50 jaar: 400-1000 IE (10-25 µg).
Mensen met een donkere huid en ouderen (>50 jaar) hebben meer vitamine D (of meer zonlicht nodig), zij kunnen een dagdosis van 1000-2000 IE per dag nemen (25-50 µg). Vooral ouderen in verpleeg- of verzorgingshuizen zijn een risicogroep, maar ook chronisch zieken, mensen die veel binnen zitten en mensen met ernstig overgewicht hebben vaak een vitamine D-tekort.
Daarnaast is een vitamine D-tekort ook in verband gebracht met neerslachtigheid en depressie; onderzoek heeft aangetoond dat verbetering van de vitamine D-status positief is voor stemming en welbevinden.
Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, hebben eveneens meer vitamine D nodig dan de huidige aanbeveling aangeeft, ook met het oog op de gezondheid van het kind. Ruim een kwart van de pasgeboren baby's heeft bij de geboorte een tekort aan vitamine D. Dit gebrek vergroot de kans op luchtweginfecties in het eerste levensjaar. Een goede dagdosis voor zwangeren/ vrouwen die borstvoeding geven is 1000-2000 IE (25-50 µg) of (tijdelijk) zelfs 4000 IE (100 µg).
Een laagnormale vitamine D-status in de herfst is een indicatie voor extra suppletie in de winter. Voor mensen met een extreem lage vitamine D spiegel is een stootkuur vitamine D(injectie) te overwegen om weer op een normale waarde uit te komen.
Zelfs jongerenhebben tegenwoordig een vitamine D tekort bleek uit onderzoek. Bij ruim 1000 Europese jongeren tussen de 12 en 18 jaar is de bloedwaarde van vitamine D bepaald. Maar liefst 80% van de jongeren had geen optimale vitamine D-status, volgens de onderzoekers. Het blijkt dat 1 op de 5 jongeren (bijna) nooit halvarine of margarine neemt. Meer dan de helft van de jongeren eet nooit of bijna nooit vis. Zowel halvarine, margarine als vette vis zijn de beste bronnen van vitamine D. Daarnaast spelen jongeren minder buiten, wat al op een jonge leeftijd begint.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor uw post!